Pre vás, ktorí nemusíte hľadať a riešiť náhradu za pšeničnú múku, upečiem dobroty z „tradičnej“ pšeničnej a špaldovej múky. Pre vás, ktorí si s pšenicou netykáte, mám výborné recepty s aj bezlepkovej, kokosovej, cícerovej, mandľovej, ryžovej múky. Džemy a lekváre si vlastnoručne pripravujem doma z nepostrekovaného ovocia zo záhradky. Takisto vajíčka, živočíšna šľahačka, maslo sú vždy čerstvé a najvyššej kvality, pretože ich kupujem vo farmárskych potravinách. V mojich srdcom pripravených dobrotách nenájdete žiadny margarín, ani žiadne chemické prísady.
Čajové pečivo
Na vytvorenie príjemnej atmosféry sa ku káve a čaju zvyknú podávať drobné milé koláčiky, tzv. čajové pečivo. Sušienky, aby pôsobili ešte lákavejšie ozdobujú sa čokoládou, obaľujú sa cukrom, orechovým snehom, strúhaným kokosom, bielkovou polevou, sekanými orechmi, mandľovými lupienkami a aby ešte viac chutili, môžu sa spojiť čokoládovým alebo orechovým krémom, alebo lekvárom.
Štrúdle a záviny
„Deň bez štrúdle je ako obloha bez hviezd!“, povedal kedysi Franz Jozef, ktorého svet považoval za striedmeho človeka. Tomuto chrumkavému a zároveň šťavnatému závinu však ani asketický monarcha nedokázal odolať. Dobrý závin musí byť chrumkavý, voňavý, s tenučkým cestom a bohatou náplňou.
Medovníky a perníky
Medovníčky a perníky patria k typickým voňavým dobrotám, ktoré zdobia naše stoly počas najkrajších sviatkov v roku. Aký je rozdiel medzi perníkom a medovníkom? Medovníky sú oveľa staršie ako perníky. Do medovníkov sa dával iba med. Perníky sa začali vyrábať až po vynájdení cukru. A pridávalo sa do nich perníkové korenie. Slovenský med a orechy sú zárukou, že medovníčky a perníčky z našej cukrárne Vám budú chutiť.
Kysnuté koláče
Neexistuje nič lepšie ako čerstvé domáce koláče z kysnutého cesta, pretože sú mäkké, voňavé a zlatisté. Výrobky z kysnutého cesta boli základným hodovým a slávnostným jedlom našich predkov. Obsahovali len tú najlepšiu múku, cukor, ktorý bol vtedy veľmi vzácny a kvások, ktorého príprava si vyžadovala niekoľko dní. Dnes je to omnoho jednoduchšie, ale koláče z neho naďalej ostali vyhľadávanou pochúťkou v bežnom a aj v slávnostnom dni.
Cheesecakes
Cheesecake je dezert, ktorý tvoria dve vrstvy: chrumkavé rozdrvené sušienky a syrová vrstva. Cheesecake môže byť pečený aj nepečený a s rôznymi príchuťami, obohatený o ďalšiu vrstvu ovocia, alebo čokolády. Môj recept cheesecaku je pravý taliansky. A spojenie mascarpone s tvarohom a vanilkou. Tento ľahučký dezert sa podáva vychladený a podľa mňa si v lete ani nič lepšie neviem z dezertov predstaviť.