Preloader

Kontakt

+421 915 484 300 info[zavináč]zdravykolacik.sk Pezinok, Slovensko

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Title Image

Vianočné pečenie

O Vianociach sa hovorí ako o najkrajšom sviatku v roku. Je to čas pre rodinu, darčeky, radosti, rozprávky, cukrovinky, prekvapenia... Aké by to boli Vianoce bez voňavých koláčov? Aby sme si vianočné cukrovinky a koláčiky užili bez výčitiek, pripravíme si ich bez pridaného cukru, bielej múky a vajec. Verím, že takto pripravené vianočné pečivo a zákusky spríjemnia sviatočné chvíle.

Ako pripraviť zdravšie vianočné cukrovinky?

 

Dôležité sú správne ingrediencie, ktoré majú mať izbovú teplotu
Múka – používame celozrnnú jemne mletú múku – špaldovú, pšeničnú, ovsenú (rozmixované ovsené vločky)
Bezlepková múka – kukuričná, ryžová, pohánková
Osievanie múky – pred použitím múku preosejeme na sitku, môžeme aj viackrát, múka sa odľahčí a prevzdušní
Sladenie – sladíme jačmenným sladom alebo ryžovým, pšeničným alebo kukuričným sirupom
Tuky – používame kvalitné tuky a oleje, napr. kokosový olej, orechové maslá, rastlinný tuk bez cholesterolu, laktózy a bez stužených tukov
Korenie – škorica, klinčeky, vanilka… hlavne aby Vám to príjemne voňalo
Krémy – na krémy používame ako základ uvarené pšeno, namiesto masla orechové maslo (kešu, arašidové, mandľové)
Iné ingrediencie – na vianočné pečivo používame sušené ovocie, hrozienka, slivky, ďatle, figy, kokos, karob a kakao, orechy, džemy bez pridaného cukru…

Upečené cukrovinky skladujeme v uzavretých nádobách v chlade.

 

Recept na vanilkové rožky

Vanilkové rožky

 

Ingrediencie:

 

120 g pohánkovej múky
100 g ovsenej múky (rozmixované ovsené vločky)
180 g vlašských orechov mletých
100 g rastlinného tuku – bez stužených tukov a cholesterolu
80-90 g ryžového sirupu
1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
1 lyžička vanilky, alebo 1 vanilkový struk
Na obalenie – sušené kukuričné mlieko zmiešané s vanilkou

 

Postup:

 

Do väčšej misy preosejeme múky, zmäknutý tuk, ryžový sirup a vanilku, mleté orechy, štipku soli a kypriaci prášok.

Dobre premiesime až sa suroviny spoja a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Odležané a vychladnuté cesto plníme do formičiek na rožky a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme 10-12 min na 160 OC.

Po upečení chvíľku necháme vychladnúť, ale nie veľmi, pretože ešte teplé ich obaľujeme v sušenom kukuričnom mlieku, do ktorého sme pridali vanilku.

Vanilkové rožky skladujeme v uzavretej nádobe na chladnom mieste.

Aktuálnu ponuku si môžete pozrieť vo vianočnom letáku.