Ako pripraviť zdravšie vianočné cukrovinky?
Dôležité sú správne ingrediencie, ktoré majú mať izbovú teplotu
Múka – používame celozrnnú jemne mletú múku – špaldovú, pšeničnú, ovsenú (rozmixované ovsené vločky)
Bezlepková múka – kukuričná, ryžová, pohánková
Osievanie múky – pred použitím múku preosejeme na sitku, môžeme aj viackrát, múka sa odľahčí a prevzdušní
Sladenie – sladíme jačmenným sladom alebo ryžovým, pšeničným alebo kukuričným sirupom
Tuky – používame kvalitné tuky a oleje, napr. kokosový olej, orechové maslá, rastlinný tuk bez cholesterolu, laktózy a bez stužených tukov
Korenie – škorica, klinčeky, vanilka… hlavne aby Vám to príjemne voňalo
Krémy – na krémy používame ako základ uvarené pšeno, namiesto masla orechové maslo (kešu, arašidové, mandľové)
Iné ingrediencie – na vianočné pečivo používame sušené ovocie, hrozienka, slivky, ďatle, figy, kokos, karob a kakao, orechy, džemy bez pridaného cukru…
Upečené cukrovinky skladujeme v uzavretých nádobách v chlade.
Recept na vanilkové rožky
Ingrediencie:
120 g pohánkovej múky
100 g ovsenej múky (rozmixované ovsené vločky)
180 g vlašských orechov mletých
100 g rastlinného tuku – bez stužených tukov a cholesterolu
80-90 g ryžového sirupu
1 čajová lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
1 lyžička vanilky, alebo 1 vanilkový struk
Na obalenie – sušené kukuričné mlieko zmiešané s vanilkou
Postup:
Do väčšej misy preosejeme múky, zmäknutý tuk, ryžový sirup a vanilku, mleté orechy, štipku soli a kypriaci prášok.
Dobre premiesime až sa suroviny spoja a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Odležané a vychladnuté cesto plníme do formičiek na rožky a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme 10-12 min na 160 OC.
Po upečení chvíľku necháme vychladnúť, ale nie veľmi, pretože ešte teplé ich obaľujeme v sušenom kukuričnom mlieku, do ktorého sme pridali vanilku.
Vanilkové rožky skladujeme v uzavretej nádobe na chladnom mieste.
Aktuálnu ponuku si môžete pozrieť vo vianočnom letáku.